Historie

« Gå tilbake

Vi poster også oppdateringer fra leiren på Facebook og Instagram !

På en 1200 mål stor, frodig og vakker øy i Vansjø, 8 mil syd for Oslo ligger Oksnøen. Sjøen som en gang var en del av Oslofjorden, ble til en stor og spennende innsjø, full av kanaler og øyer. På Oksnøen og de øvrige hundretalls øyene er det fine svaberg, høye klipper og en rik flora og fauna. Utrolig nok finnes denne urørte naturen så nær Oslo og Østfoldbyene. I følge meteorologene og oss selv finner du det beste og mest stabile været i disse traktene. Råde stasjon er det nærmeste du kommer Oksnøen med toget. Tar du bilen kjører du E6 fra Oslo i retning Göteborg og tar av til Fredrikstad/Råde. I tettstedet Karlshus tar du av til Oksnøen og følger skiltingen over en steinbro og videre helt frem til leiren.

Siden leirens begynnelse

I 1934 kjøpte Bengt og Lolle Winge Simonsen Oksnøen og flyttet hit fra Oslo. De drev et lite gårdsbruk, men oppdaget snart hvor godt øya var som tumleplass for barn og ungdom. Her kunne man bygge hytter i skogen, plukke bær og sopp, fiske, bade, ri og alt som somrene kunne by på.

Bengt og Lolle startet Oksnøen Pensjonatskole i 1946 som de i 1952 la om til miljøhjem. Oksnøen Sommerleir startet på øya med tilhold i hytter og telt frem til 1962, da Ola og Berit Simonsen flyttet til leiren. En stadig utvidelse og forbedring av leiren gjorde at man i 1973 utvidet tilbudet til å omfatte leirskoledrift i vår- og høstmånedene med mange nye aktiviteter.

I dag er vi stolte av å kunne tilby et anlegg med kapasitet til 100 elever i leirskoleukene og 150 barn og ungdommer i alderen 6 til 15 år pr. periode om sommeren.

Siden 1995 har tredje generasjon overtatt driften av Oksnøen. Eivind og Sonja Simonsen drev Oksnøen sammen frem til 2016. Nå er det Eivind sammen med sine døtre Elise og Sophie, og onkel Bengt som fører de "Oksnøianske" tradisjonene videre.

Oksnøen Sommerleir og leirskole har i dag 115 ansatte på heltid og deltid.